måndag 14 mars 2011

Vad ska man skriva om?

Om du undrar vad du ska skriva om i din blogg kanske du ska fundera på att byta ämne eller att lägga skrivandet på hyllan ett tag. I denna artikel om sökmotoroptimering och artikelskrivande ger jag några tips och synpunkter på att skriva artiklar för sökmotorer och för verkliga läsare.

Intressant ämne


Om du har en blogg och vill få många besökare är det viktigt att du skriver om sådant som intresserar dina besökare. Det allra viktigaste är givetvis att du valt ett ämne eller en inriktning som du är intresserad av. Risken är annars att du själv tappar intresset. Då blir det förmodligen inte så mycket producerat och det som publiceras blir tråkigt och ointressant.

Nisch
Det är en fördel om man valt en relativt liten nisch, d v s ett område man är relativt ensam om och som man är riktigt duktig på. Dels är konkurrensen liten och dels har du ett ämne som du behärskar. Då blir också artiklarna mer intressanta. Med en liten nisch och låg konkurrensnivå ökar också möjligheterna att snabbt klättra högt i sökresultaten vid en sökning på Google.

Skrivkramp
Om du känner att du har skrivkramp eller av andra skäl inte kommer på något att skriva om kan du alltid titta på nyheter som är relaterade till ditt ämne. Gör en sökning på Google.com och välj att sortera ut nyheter. Skriv en artikel där du refererar till ett par tre olika nyhetskällor. Antingen gör du bara en sammanfattning eller så sammanfattar du nyheterna och lägger till dina egna synpunkter. Ju fler egna synpunkter desto bättre. Dels blir inlägget mer intressant och dels producerar du eget innehåll.

Eget unikt innehåll
Eget unikt innehåll är också något som sökmotorerna gillar. Risken om man använder mycket material från andra hemsidor och bloggar är att man blir straffad för "duplicate content" (kopierat innehåll) vilket leder till att din blogg tappar många värdefulla positioner i sökresultaten. Jag kommer att återkomma mer till duplicate content i senare artiklar.

Skriv inte för sökmotorerna
Om du har hittat ett intressant ämne som du brinner för, det är en liten nisch och du håller dig till relevanta frågor och ämnen för temat för din blogg har du goda förutsättningar för att dra till dig många besökare. Dessutom är detta optimala förutsättningar för sökmotoroptimering. Men tänk på att aldrig "skriva för sökmotorerna", d v s att överdriva antalet nyckelord i titel och brödtext. Dels kan din blogg klassas som spam och dels blir det tjatigt för dina läsare. Balans och sunt förnuft är två begrepp som du kan tänka på när du skriver.

Skriv lite utanför ämnet
Denna artikel är ett exempel på när man går lite utanför själva nischen eller huvudämnet. Du behöver inte vara rädd för att skriva om ett angränsande ämne vara det finns någon koppling till det du i regel skriver om. Detta är ju en blogg om sökmotoroptimering och artikeln handlar om vad man kan tänka på när man skriver en artikel. Kopplingen till huvudämnet i mitt fall är att sökmotoroptimering och artikelskrivande hänger starkt ihop. Sökmotorerna arbetar i mångt och mycket på samma sätt som vi agerar när vi läser en artikel. Därför är det viktigt att vi tänker lite på hur vi skriver och vad vi skriver om. Kommande inlägg i denna blogg kommer säkert handla om ännu mer perifera ämnen, d v s ämnen som ligger relativt långt från begreppet sökmotoroptimering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar